Made with racontr.com

Un Rrom grăbit

În prezent, trei membri ai guvernului actual se declară public drept Rromi, un record în istoria ţării.  

Ciprian Necula, al cărui portret vi-l propunem aici, lucrează la Ministerul Fondurilor Europeene în calitate de Secretar de Stat pentru integrarea minorităţilor etnice din România. El este cel care atribuie fondurile europeene către zece ministere diferite (al sănătăţii, al muncii, al educaţiei, etc.) în vederea finanţării programelor lor de intergrare. Ciprian Necula este membru al Societăţii Civile şi înainte de a fi numit în această funcţie era foarte activ în mişcarea rromă.



alt
alt

Portret sonor

alt

Jurnalist, sociolog, comentator tv şi chiar creatorul primului restaurant rrom, la cei 36 de ani, Ciprian Necula a trăit mai multe vieţi înainte de a ajunge la minister. Prin crearea asociaţiei Romano BoutiQ, le-a îngăduit meşteşugarilor Rromi să se reunească şi să-şi vîndă obiectele pe Internet.

 

"Am devenit interesat printr-o eroare: m-am născut Rrom. Eroare care a făcut ca în loc să mă fac inginer constructor, să devin activist rrom.”  

 

Extrem de implicat şi foarte des prezent pe platourile de televiziune, Ciprian Necula este deopotrivă purtătorul de cuvînt al mişcării rrome în faţa ziariştilor. În aprilie 2015 i s-a propus funcţia de Secretar de Stat.  

 

"Am provocat nişte miniştri spunîndu-le că sînt idioţi şi că nu-şi fac treaba. Unul dintre ei mi-a zis că dacă mă cred aşa de tare, n-am decît să-i iau locul. La început am refuzat, însă am sfîrşit prin a accepta, întrucît mi s-a părut un gest laş să poţi să schimbi vieţile oamenilor şi să nu o faci doar pentru că eşti confortabil acolo unde eşti. "

 

Deşi are un birou la minister, acest om de teren respinge energic termenul de om politic. Stilul său este unul neconvenţional, în tenişi, tricou şi cu o barbă de trei zile. Combate cu ironie imaginea stereotipată a Rromilor în mass-media.  

 

"Am îmbrăcat jurnaliste din diferite redacţii în femei rrome. Le-am cerut să facă ce fac ele de obicei într-o zi normală. Una dintre ele nu a fost primită la banca unde îşi avea contul. Paznicul i-a pus piciorul în uşă ca să nu intre. Alta a luat tramvaiul şi toţi bărbaţii s-au uitat urît la ea, chiar i-au pus mîna pe fund şi au tratat-o ca pe un neom. Iar ultimei,  într-o farmacie, i s-a furat portofelul."

 

A-i sprijini pe Rromi înseamnă să faci ca lumea, telespectatorii dar şi cei din diferitele administraţii, să-i cunoască mai bine. Un alt dosar pe masa de lucru este de a le permite Rromilor să obţină acte de identitate. În prezent 150 000 dintre ei trăiesc fără buletine.  

 

"În România, dacă nu ai domiciliu, nu ai acte de identitate. Ceea ce înseamnă că unele persoane nu au acces la muncă, la educaţie, nici la sănătate. Se încearcă găsirea celor mai bune măsuri legislative pentru a schimba această situaţie. Este stupid ca identitatea să depindă de domiciliu. O mamă care nu are acte de identitate nu va avea certificat de naştere pentru copilul ei. Un copil fără certificat de naştere nu poate merge la şcoală. Nu există de fapt şi nici nu poate muri pentru că nu poate să fie îngropat."  

 

În aşteptarea unei schimbări legislative, Ciprian Necula îşi încurajează echipa să menţină contactul cu comunitatea. Pentru a fi cît mai aproape de oameni, de nevoile lor în ce priveşte sănătaţea, munca şi educaţia.  

 

 

   Citiţi reportajul