Made with racontr.com

«Rromii nu sînt uniţi în ceea ce priveşte strategia politică»

Dinu Adam este consilierul Secretarului de Stat pe problema minorităţilor, Ciprian Necula, şi se defineşte el însuşi drept un «observator al mişcării rrome». În trecut a fost ziarist şi apoi inginer. 


Cum sînt reprezentate minorităţile pe scena politicii româneşti?
După revoluţia din 1989, minorităţile etnice au fost recunoscute. Printre ele, doar Ungurii au reuşit să aibă un partid politic bine reprezentat la alegeri (Uniunea Democratică a Maghiarilor din România) care astfel să poată fi considerat ca orice partid politic normal. Celelalte minorităţi (Rromii, Armenienii, Sîrbii, Nemţii) beneficiază de un reprezentant în Camera Deputaţilor. Aceşti 17 deputaţi constituie împreună un grup parlamentar, Grupul Minorităţilor. El are un cuvînt de spun în dezbateri, ca de exemplu în cazul unei moţiuni de cenzură. În momentul de faţă, preşedinţia acestui grup este deţinută de Armenieni. 


Ce influenţă au Rromii în politică?

Există Partida Rromilor, care deţine un loc în Camera Deputaţilor în cadrul Grupului Minorităţilor. De exemplu, cînd sînt cereri din partea studenţilor rromi pentru a beneficia de locurile rezervate Rromilor, această asociaţie se ocupă de anchetarea şi de certificarea «romanităţii» studentului solicitant. Însă, Partida Rromilor nu-i reprezintă pe toţi Rromii. Întrucît Rromii nu au izbutit să creeze o mişcare generală la nivelul comunităţii, cum este cazul Ungurilor. Pe de o parte, întrucît comunitatea este divizată geografic, iar pe de altă parte, pentru că reprezentanţii politici nu sînt de acord asupra atitudinii politice ce urmează a fi adoptată. Unii consideră că este mai util să se alăture partidelor clasice, non-etnice, precum Partidul Social Democrat. Alţii vor un partid politic etnic puternic. 


Ce reprezintă Mişcarea rromilor?

Mişcare Rromilor reprezintă deopotrivă oameni politici şi asociaţii. Sînt instituţii guvernamentale ce au drept misiune abordarea acestei chestiuni: Agenţia Naţională pentru Rromi şi Centrul Naţional pentru Cultura Rromilor. Iar, în paralel, oranizaţiile neguvernamentale intervin pe lîngă cei mai vulnerabili din sînul comunităţilor.


Care este rolul regelui în cadrul acestei mişcări?

Este vorba de o mişcare ceva mai specială. Dorin Cioabă vine dintr-o familie care are o anumită autoritate în sînul comunităţii prin faptul că bărbaţii din această familie sînt preoţi penticostali. Bunicul lui era liderul neoficial am mişcării rrome tradiţionale pe vremea regimului comunist. Regele nu este recunoscut decît de comunitatea Căldăraşilor, însă este foarte solicitat de presă şi de televiziuni de fiecare dată cînd Rromii se regăsesc în centrul atenţiei publice.

alt