Made with racontr.com

"Dintotdeauna Rromii au avut o problemă cu stima de sine"

Petre Petcuţ este istoriograf la Universitatea din Cluj, România. Este specialist în istoria sclaviei Rromilor din România.

Cînd au ajuns Rromii în România?

Prima urmă a prezenţei lor datează din 1385. De unde au venit? Pentru moment, nu există decît ipoteze. Cea mai răspîndită este cea care consideră că Rromii au venit din India. De la sfîrşitul secolului al XIV-lea şi pînă în secolul al XIX-lea, au fost făcuţi sclavi în principatele Valahiei şi al Moldovei. Erau sclavii statului, al Bisericii Ortodoxe şi în casele boierilor. Începînd cu secolul al XVI-lea, sclavia s-a instituţionalizat, prin decrete specifice. Unul dintre aceste decrete interzicea căsătoriile între Rromi şi Români. De altfel, din pricina acestei hotărîri asimilarea Rromilor nu a putut fi posibilă în România. Sclavia a luat sfîrşit pe la 1840 la intervenţia boierilor şcoliţi, valahi şi moldoveni, care se întorceau din Occident. 


Au suferit de discriminare de la sosirea lor pe teritoriul României?

Da, statutul de sclav era în sine o discriminare. Dar rasismul împotriva Ţiganilor a început mai cu seamă la sfîrşitul sclaviei. Într-adevăr, erau de pe acum cetăţeni, însă continuau să fie slugi la foştii stăpîni. Relaţia dintre ei a devenit astfel dificilă. Apoi, pe timpul primei reforme agrare din 1860, Rromilor nu li s-a acordat nici un lot de pămînt. Abia în 1930, la a doua reformă agrară, li s-a atribuit ceva pămînt, dar doar delor care se luptaseră în timpul primului război mondial. Şi mai apoi, în vremea celui de-al doilea război mondial, a avut loc Holocaustul în cursul căruia cel puţin 25 000 de Rromi au fost deportaţi în Transnistria.


Care este impactul acestor discriminări repetate asupra identităţii rrome?

De- lungul secolelor de sclavie, Rromii aşa-zişi sedentari, a fost adesea despărţiţi de familii, copiii lor fiind vînduţi. Din punctul meu de vedere, destrămarea unei familii duce desacralizarea copilului, lucru încă vizibil astăzi, de exemplu, cînd unii Rromi îşi pun copiii să cerşească. Iar apoi genocidul Ţganilor a avut un impact puternic, este un adevărat traumatism în istoria colectivă. Chiar şi în zilele noastre, anumiţi Rromi refuză să se declare Rromi de frica deportării. 


Care este situaţia astăzi?

Dintotdeauna Rromii au avut o problemă cu stima de sine. Însă lucrurile încep să se schimbe, mai cu seamă odată cu creşterea numărului de Rromi bogaţi. Datorită banilor simt că au valoare şi nu se mai consideră inferiori faţă de Români. Încetul cu încetul, mentalităţile evoluează. 

alt